EK:n Skenaariotyön tulokset jäsenyritysten käyttöön

Euroopassa puhjennut sota ja maailmantalouden päällekkäiset kriisit asettavat suomalaisyrityksille poikkeuksellisia vaatimuksia. EK:n Yrittäjävaltuuskunnan aloitteesta syntynyt skenaarioraportti auttaa eritoten pk-yrityksiä varautumaan niin synkkenevän sotatalouden kuin optimistisemman kasvun vaihtoehtoihin.

Suomalaiset yritykset ja niiden omistajat hakevat paraikaa keinoja, joilla selvitä talouden ja turvallisuuden kriisioloissa. EK on laatinut Yrittäjävaltuuskuntansa aloitteesta skenaarioraportin, joka auttaa eritoten pk-yrityksiä tunnistamaan uuden maailmantilanteen vaatimuksia, vahvistamaan varautumistaan sekä tarttumaan myös markkinoilla avautuviin mahdollisuuksiin.

Skenaariot perustuvat olettamukseen, että Suomi etenee Natoon, maailmankaupan turbulenssi jatkuu ja Venäjä säilyy pitkään epävarmana toimintaympäristönä. Nämä yksistään luovat sopeutumisen tarvetta. Varsinaisia skenaarioita on kolme:

  • Synkimmässä sotatalouden skenaariossa Ukrainan sota pitkittyy ja epävakaudet syvenevät muuallakin Euroopassa. Myös Suomen turvallisuustilanne vaikeutuu olennaisesti. Poikkeusolot heijastuvat voimakkaasti yritysten toimintamahdollisuuksiin.
  • Epävarmuuden ajassa maihin ja talouksiin kohdistuu erilaisia ristikkäisiä muutospaineita, jotka pakottavat yritykset luovimaan kasvavassa epävarmuudessa. Suomi jatkaa kulkuaan hitaan näivettymisen tiellä.
  • Optimistisimmassa uudessa vaihteessa Ukrainan sota saadaan päättymään ja jälleenrakennus alkaa. Suomessa ja Euroopassa kyetään tekemään tarvittavia rakenteellisia uudistuksia. Luottamus tulevaan saa taloudenkin kasvamaan ripeästi.

 

Skenaarioiden ohella raportti sisältää tarkistuslistoja, jotka auttavat pk-yrityksiä vastaamaan liiketoimintansa riskeihin eri toiminnoissa. Riippumatta tulevista kehityskuluista, yritysturvallisuus vaatii lisää huomiota tulevina kuukausina. Rahoitus ja maksuvalmius on varmistettava kustannusten ja korkojen noustessa. Energiamurros haastaa nopeuttamaan irrottautumista fossiilisesta energiasta. Henkilöstön hyvään johtamiseen on panostettava aiempaakin enemmän, unohtamatta yrittäjän omaa jaksamista. Akuuteissa kriisitilanteissa tarvittavien asiantuntijapalveluiden saatavuus on varmistettava hyvän sään aikana.

EK:n skenaariot 2022 – polkuja tulevaisuuteen-raportti

EK:n webinaari 10.8.: Skenaariotyön tulokset yritysten käyttöön