Tuleva vuosi haastaa yritykset ja liiton
Hyvä suhdannetilanne siivitti rakentamista ja talotekniikkaa alkuvuonna, ja vuoden jälkimmäiselläkin puoliskolla väheneminen on ollut ennakkoarvioita maltillisempaa. Vauhdin hidastumisesta ei pääkaupunkiseudulla ole merkkejä, mutta maakunnissa volyymin lasku on huolestuttavan nopeaa. Toisaalta kyse on paluusta lähemmäs normaalitasoa vauhtivuosien jälkeen. Jo nyt voidaan sanoa, että vuosi 2019 jää talotekniikan historiaan liikevaihdollisesti tämän suhdanteen huippuvuotena, vaikka taloudellinen suoritus jääneekin edelleen vaatimattomaksi.
Suotuisassa markkinatilanteessa pärjää, vaikka ei niin tarkasti pohtisi menestyksen eväitä ja niiden kehittämistarpeita. Pitkään jatkuneesta hyvästä kysynnästä seuraa helposti tyytyväisyys nykytilaan; on helppoa olla tekemättä mitään. Oma toimimattomuus sisältää vaarallisen lähtökohdan, että myös toimintaympäristö pysyy muuttumattomana.
LVI-TU on aiemmin tehnyt kolme strategiaa LVI-asennukseen. Niiden tarkoituksena oli ennakoida kehitystä jäsenliikkeiden toimintaympäristössä sekä auttaa menestystekijöiden ja kehittämistarpeiden tunnistamisessa ja linjavalintojen tekemisessä. Viime vuonna käynnistettiin sähkön kanssa yhteisen vuoteen 2030 ulottuvan Talotekniikka-asennuksen strategian laatiminen. Tämän strategian, ”Talotekniikka – enemmän kuin rakentamista”, päämääränä on varmistaa talotekniikan asema rakentamisen arvostetuimpana ja vetovoimaisimpana toimialana, kiinteistövarallisuutemme ympäristöystävällisenä arvon turvaajana sekä terveellisen ja tuottavan sisäympäristön toteuttajana. Tulevan vuoden aikana täsmennetään, mitä nämä tavoitteet käytännössä tarkoittavat. Aika näyttää, kuinka syvään yhteistyön laajentamiseen osapuolet ovat halukkaita ja valmiita.
LVI-asennuksen työehtosopimukset päättyvät ensi vuonna, toimihenkilöiden tammikuun ja työntekijöiden huhtikuun lopussa. Omalla alallamme ei ole näköpiirissä erityisiä kysymyksiä, jotka hidastaisivat sovintoon pääsemistä. Vientialojen kehnosti edenneet neuvottelut työtaisteluineen voivat kuitenkin haitata kotimarkkinateollisuuden alojen sopimuksiin pääsemistä. Vuodenvaihteen jälkeen vuorossa ovat palvelualat ja perään tulee julkinen sektori, joka edustajiensa suulla on asettanut riman 1,8 %-yksikköä korkeammalle kuin mitä muut saavat. Ja tämä seuraavan kymmenen vuoden aikana joka vuosi.
Jari Syrjälän jäädessä eläkkeelle strategia toimeenpannaan ja tes-neuvottelut käydään Mika Hokkasen johdolla.
Sekä jäsenyrityksillä että liitolla on riittävästi mielenkiintoisia asioita edessään ensi vuonna. Ennen kuin ryhdymme tuumasta toimeen, nauttikaamme joulupöydän antimista ja pitkistä joulun-uudenvuoden vapaista.
Toivotan jäsenille rauhaisaa jouluaikaa ja tuloksellista kiirettä vuonna 2020!
Heikki Pesu, puheenjohtaja